HYVINTOINTIALUEET - IHMISTEN TERVEYDEKSI JA TURVAKSI

Sunnuntaina 23.1.2022 äänestettiin historiallisissa ensimmäisissä hyvinvointialuevaaleissa. Olin ehdokkaana numerolla 421 Länsi-Uudellamaan hyvinvointialueen valtuustoon.

Aluevaaleissa valittiin valtuustot, joiden johdolla toteutetaan sosiaali-, terveys- ja pelastuspavelujen uudistus siten, että palvelut ovat yhdenvertaisesti saatavilla kaikille Suomessa. Aluevaltuustot huolehtivat siitä, että 1.1.2023 alkaen sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisvastuu siirtyy kunnilta 21 hyvinvointialueelle. Siihen mennessä hyvinvointialueilla pitää olla tekijöitä, tiloja ja toimintakykyä palvella alueensa asukkaita. Kuntia suuremmilla alueilla on enemmän voimaa tuottaa palveluja itse ja yhteistyöllä muiden alueiden kanssa.

Vaalikampanjan aikana monet järjestöt ja yritykset nostivat esiin yhteistyön, jota ne ovat kuntien ja sairaanhoitopiirien kanssa tehneet monien erityispalvelujen toteuttamiseksi mielenterveystuesta ja -hoidoista kuulovammaisten tukeen ja kuntoutukseen. Kun keskustellaan hyvinvointialueen taloudesta, katsotaan yleensä vain valtiolta kunnalle (ja 1.1.2023 alkaen hyvinvintialueille) siirtyvää summaa lukuna. Vaalikeskusteluissa ei ole menty sisältöihin - eikä ehkä olisi voitukaan - jolloin olisi selvinnyt esimerkiksi se, kuinka paljon enemmän laadukkaampaa palveluta pystytään järjestämään järjestöjen ja yritysten avulla, verrattuna siihen, että palvelun toteuttamista varten perustetaan yksikkö tai tiimi hyvinvointialuelle.

Kirjoitan, puhun ja vaikutan hyvinvointialueiden ja järjestöjen ja yritysten yhteistyön puolesta jatkossakin:

-> Lue kirjoitukseni Vihreiden puheenjohtajan sijaisen Iiris Suomelan kanssa yhdenvertaisuudesta tästä

-> Lue kirjoitukseni aluevaaliehdokkaan Satu Ramslandin digipalveluista tästä

-> Lue kirjoitukseni järjestöjen ja yritysten tärkeästä roolista mielenterveyspalvelujen toteutuksessa tästä

-> Lue kirjoitukseni järjestöjen ja yritysten tärkeästä roolista kuulovammaisten hoidon, tuen ja kuntoutuksen järjestämisessä tästä

KIITÄN KAIKKIA MINUA ERI TAVOIN TUKENEITA - JA ÄÄNESTÄNEITÄ

- Marika Paavilainen

Uusimmat kommentit

26.11 | 07:05

Hyvää työtä Marika ja hyvin kirjoitettu. Tämä on hyvä vaihtoehto eri uutiskanavien ja sosiaalimedioiden tuottaman provosoivien näkökulmien vastapainoksi

15.09 | 13:14

Kun kukaan lääkäri ei halua eikä uskalla puuttua asioihin, niin mennään kaikilla rintamilla liian pitkälle. Näitä tarinoita olen kuullut 30 vuotta ja kuulen varmasti jatkossakin. Onnellinen loppu?

Jaa tämä sivu