Kuuloteesit hyvinvointialueiden strategioihin

Tänään 23.1.2022 on aluevaalipäivä. Esitteet on jaettu, keskustelut käyty ja viestit kirjoitettu.

Olen puhunut ja kirjoittanut siitä, miten tärkeää on, että hyvinvointialueet turvaavat yhteistyön järjestöjen ja yritysten kanssa. Ilman järjestöjen ja kumppaniyritysten työtä hoitopolut eivät rakennu.

Kaiken tukeni saa Kuuloliitto sekä paikalliset ja alueelliset kuuloyhdistykset työlleen, jotka Kuuloliitto on kirjannut aluevaaliteeseiksi - ne ovat hyvä työohjelma hyvinvointialueiden strategioita valmisteltaessa. 

Ennaltaehkäisevä kuulonhoito, ääniympäristöjen kehittäminen, kuulolaitteiden käyttöön sopeutuminen, seuranta, kuntoutus ja esim. apuvälineiden tekniikan ja hallinnan tuki ovat kaikki Kuuloliiton ja sen jäsenyhdistysten vapaaehtoistyöntekijöiden tai pienten yritysten audionomien ja muiden asiantuntijoiden työn varassa. Sairaanhoitopiirien kuulokeskukset ovat kehittyneet, mutta palvelujen taso vaihtelee eri puolilla maata suuresti.

Julkiset palvelut kuulotyössä ovat vältämättömiä mutta täysin riittämättömät ilman järjestö- ja yrityskentän tukea. Sama tilanne koskee monia erityistuen tarpeessa olevia. Yhteistyö järjestöjen kanssa tukee hyvinvointialueiden taloutta - ja se pitää työelämässä ne 11 % työikäistä kuulovammaista, johon ryhmään minäkin kuulun. 

Toivon pääseväni valmistelemaan valtuutettuna Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen strategiaa. Mutta vaikka en olisi valtuutettu, tulen osallistumaan alueen asukkaana strategian valmisteluun, ja turvaamaan kaikin mahdollisin keinoin, että strategiassa vahvistetaan yhteistyön jatkuminen järjestöjen ja näiden kumppaniyritysten kanssa - ja luodaan yhdessä kuulovammaisten tarvitsemalle hoidolle, muulle tuelle ja kuntoutumiselle onnistumisen mahdollisuudet yhdessä.

Marika Paavilainen

Videota ei löydy

Uusimmat kommentit

26.11 | 07:05

Hyvää työtä Marika ja hyvin kirjoitettu. Tämä on hyvä vaihtoehto eri uutiskanavien ja sosiaalimedioiden tuottaman provosoivien näkökulmien vastapainoksi

15.09 | 13:14

Kun kukaan lääkäri ei halua eikä uskalla puuttua asioihin, niin mennään kaikilla rintamilla liian pitkälle. Näitä tarinoita olen kuullut 30 vuotta ja kuulen varmasti jatkossakin. Onnellinen loppu?

Jaa tämä sivu