Hyvinvointi on kestävän kehityksen tekijä - myös mielen hyvinvointi

Mielenterveyspalveluilla on hoitotakuu. Sen mukaan hätään saa apua heti - ja viikossa pääsee vastaanotolle selvittämään asiantuntijan kanssa hoidon tarvetta ja rakentamaan tarvittavaa hoitopolkua.

Vaalikampanjan aikana on puhuttu terapiatakuusta, joka ei kuulu hoitotakuuseen. Terapiatakuussa luvataan terapiahoitoon pääsy kuukaudessa. On paljon luvattu, että kuukaudessa löytyy asiakkaalle sopiva terapeutti. Kaikki, jotka ovat kokeneet toimimattoman terapiasuhteen, kavahtavat ajatusta, että asiakkaalle annetaan nimi ammattilaisten listalta - ja tämän nimen kanssa oletetaan rakentuvan hoitava terapiasuhde.

Espoon Nupolissa (Nuorten mielenterveys- ja päihdepoliklinikka) nuoria asiakkaita opetetaan etsimään omaan tilanteeseen sopiva terapeutti, ja keskustelemaan omista tarpeista hänen kanssaan. Tällaiseen tukiryhmään pääsevät ne, joilla on Kelan päätös tarvittavan terapian aloittamiseen ja kustannusten kattamiseen. Minuun oli yhteydessä nuori, joka kertoi löytäneensä 10 itselleen ja tilanteeseensa todennäköisesti sopivaa terapeuttia. Nuori oli myös valmis etätapaamisiin. Kun hän oli yhteydessä näihin ammattilaisiin, selvisi että yhdelläkään heistä ei ollut mahdollisuutta ottaa uutta asiakasta vuoteen. Siis vuoteen. Nuori asiakas oli tehnyt kartoituksen asiantuntijan ja vertaisryhmän tuella harkitusti.

Nyt hän kysyi minulta, mitä hän tekee. Mitä hän tekee, jos alkaa mennä huonosti. Selvisi, että hän voi olla yhteydessä Nupolin sairaanhoitajaan aina, kunnes täyttää 22-vuotta. Kysyin, onko hän selvittänyt, millaisia tukiryhmiä on. Hän totesi, että hänellä on Nupolin tukiryhmä, eikä hän jaksa montaa ryhmää. Juteltiin siitä, että hän laittaisi puhelimensa pikavalikkoon useamman numeron, joihin olla yhteydessä, jos alkaa mennä huonosti, ja jos ensimmäinen numero ei vastaa. Käytiin läpi keiden puhelinnumeroita hänellä voisi sairaanhoitajan numeron lisäksi olla.

Käytiin läpi myös se, että on lupa levätä ja lähteä kävelemään metsiin ja rannoille. On lupa toimia niin, että hyvä olo vahvistuu. Ja on oikeus saada keskustella asiantuntijoiden kanssa, vaikka siihen joskus menisi pidempi aika, kuin on luvattu.

Tukiryhmät ja järjestöjen erimuotoiset tukipalvelut ovat tarpeellinen turvaverkko monessa tilanteessa. Ilman järjestöjä, julkisen puolen hoito jäisi usein pistemäiseksi tai satunnaiseksi. Järjestöjen ja niiden kumppaniyritysten kanssa voidaan edes puhua hoitopolusta ja sen rakentamisesta.

Toivon pääseväni valmistelemaan valtuutettuna Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen strategiaa. Mutta vaikka en olisi valtuutettu, tulen osallistumaan alueen asukkaana strategian valmisteluun, ja turvaamaan kaikin mahdollisin keinoin, että strategiassa vahvistetaan yhteistyön jatkuminen järjestöjen kanssa - ja luodaan yhdessä mielenterveyshoidoille ja kuntoutumiselle onnistumisen mahdollisuudet kumppanuuksilla.

Marika Paavilainen

Lue Espoon Vihreiden naisten sivuilla julkaistu blogi tästä

Uusimmat kommentit

26.11 | 07:05

Hyvää työtä Marika ja hyvin kirjoitettu. Tämä on hyvä vaihtoehto eri uutiskanavien ja sosiaalimedioiden tuottaman provosoivien näkökulmien vastapainoksi

15.09 | 13:14

Kun kukaan lääkäri ei halua eikä uskalla puuttua asioihin, niin mennään kaikilla rintamilla liian pitkälle. Näitä tarinoita olen kuullut 30 vuotta ja kuulen varmasti jatkossakin. Onnellinen loppu?

Jaa tämä sivu